Kurumsal Kimlik
Öğrencilerin okuma becerilerini geliştirmek ve topluma okuma alışkanlığı kazandırmak amacıyla projeler üretmeyi ve bu alanda ücretsiz hizmet sunmayı görev edinen Oku Okut Derneği, 07 Aralık 2020 tarihinde Ankara’da kuruldu. Kanunlar çerçevesinde faaliyet gösteren bir sivil toplum kuruluşu olan Derneğimiz, toplum yararı için eğitim alanında sahip olduğu programlarla, okuma alışkanlığının artırılması amacıyla faaliyetler yürütmektedir.
Derneğin Adı | Oku Okut Derneği |
Kısa Adı | Oku Okut |
Kurum ID / EC Organisation ID ROR ID | E10291891 |
Kütük No. | 06-142-141 |
Vergi Numarası | Çubuk VD 6390840724 |
MERSİS | 0639084072400001 |
Adres | Şenyuva Mah. Seyhan Cad. No. 11-c/17 (Kuzey Ankara Külliyesi) 06300 Keçiören/ANKARA |
UAVT Adres Kodu | 2204256719 |
E-Posta | posta@okuokut.org |
Telefon | 0 312 906 15 99 |
Cep | +90 539 249 77 18 |
Web | www.okuokut.org |
Tüzük | Tüzük Metni – PDF |
MİSYONUMUZ & VİZYONUMUZ
Oku Okut Derneği’nin misyonu; kendini, tarihini, kültürünü ve dünyayı bilme yolunda olan öğrencilerimize, bilimsel veriler ve uluslararası başarılı uygulama örnekleri perspektifinde okuma alışkanlığı kazandırmak ve bu alışkanlığın tüm toplumda yaygınlaşmasını sağlamaktır.
Oku Okut Derneği’nin hedef kitlesi; öncelikle öğrencilerimiz, vatandaşlarımız ve yurt dışında yaşayan soydaşlarımızdır.
Oku Okut Derneği’nin kapsama ve hizmet alanı; yapay zekâ ve çevrim içi teknolojik imkânlarla yakın planda Türkiye, gelecekte tüm dünyadır.
Oku Okut Derneği’nin vizyonu; okuma alışkanlığı kazandırmada ve kitap okumayı desteklemede Türkiye’nin KIZILAY’ı olmaktır.
Oku Okut Derneği’nin amacı, öğrencilere “kitap okuma alışkanlığı” kazandırmak ve bu alışkanlığı toplumda yaygınlaştırmak amacıyla kapsamlı akademik araştırmalar yaparak her durum için özel “okuma projeleri” üretmektir. Yürütülecek projelerle eğitim-öğretimin her kademesindeki öğrenciler için kitaplarla buluşma imkânları oluşturulacaktır. Okuma-anlama becerilerinin geliştirilmesi için her okuyucuya yapay zekâ ve eğitim danışmanları aracılığıyla rehberlik hizmeti verilecektir. Ayrıca alanında uzman öğretim üyelerinin danışmanlığında ilkokul, ortaokul, lise, lisans, yüksek lisans ve doktora öğrencilerine yönelik çevrim içi okuma kulüpleri oluşturularak öğrencilerin yazarlarla buluşması sağlanacaktır. Proje kapsamında gayretli ve başarılı olan öğrencilerin ödüllendirilmesi; maddi imkânı kısıtlı olan ilkokul, ortaokul ve lise öğrencilerine yönelik ücretsiz çevrim içi canlı destek kurslarının düzenlenmesi de hedeflenmektedir.
Oku Okut Derneği’nin projelerine ve sunduğu hizmetlere katılım tamamen ücretsizdir ve www.okuokut.org adresinden kayıtla gerçekleşmektedir.
AMAÇLARIMIZ
Oku Okut Derneği’nin amaçları şunlardır:
- Eğitim ve öğretim faaliyetlerini imkânları ölçüsünde desteklemek; yakın vadede öğrencilere, uzun vadede tüm topluma okuma alışkanlığı kazandırmak ve okuma alışkanlığını geliştirmek için çalışmak.
- Kitap okuma alışkanlığını artırmaya odaklanan kapsamlı akademik araştırmalar yürütmek.
- Kitap okuma alışkanlığını artırmaya odaklanan etkinlik ve faaliyetler yürütmek.
- Dernek faaliyetlerine katılan öğrenci ve yetişkinlerin okuma alışkanlığı kazanmasını sağlamak için çalışmak, bilinçlendirmek, teşvik etmek ve imkânlar ölçüsünde ödüllendirmek.
- Millî Eğitim Bakanlığı ve Üniversitelerle ile iş birliği yaparak ilköğretim, ortaöğretim, lisans ve lisansüstü seviyelerinde eğitim-öğretim gören öğrencilere ve yetişkinlere yönelik öğretmen ve öğretim üyelerinin danışmanlığında yüz yüze veya çevrim içi okuma kulüpleri ve toplulukları kurmak, öğrencileri yazarlar ile buluşturmak.
- Maddi imkânı bulunmayan ilköğretim, ortaöğretim, lisans ve lisansüstü seviyelerinde eğitim-öğretim gören öğrencilere yönelik ücretsiz yüz yüze veya çevrim içi ortamda destek kursları düzenlemek.
- Maddi imkânı bulunmayan ilköğretim, ortaöğretim, lisans ve lisansüstü seviyelerinde eğitim-öğretim gören öğrencileri imkânlar ölçüsünde burs vererek desteklemek,
- Türkiye’de üretilen akademik birikimin uluslararası görünürlüğünü artırmak, bu kapsamda Dernek üyelerince kaleme alınan araştırmaların İngilizce ve diğer dillerde yayımını desteklemek.
- Eğitim-öğretimi desteklemek ve okuma alışkanlığını yaygınlaştırmak amacıyla yayın yapmak, derneğin görev alanına giren yayınları desteklemek, tavsiye etmek.
- Türk kültürüne, insani değerlere, bilime ve sanata hizmet etmiş kişi ve kuruluşlara ödül vermek.
TEMEL İLKELERİMİZ
- Ayırım Gözetmemek: Oku Okut Derneği; milliyet, ırk, dinî inanç, sınıf veya siyasi düşünce farkı gözetmez. Eğitim ve öğretimi destekler; topluma okuma alışkanlığı kazandırmak ve okuma alışkanlığını geliştirmek için çalışır.
- Tarafsızlık: Oku Okut Derneği, herkesin güvenini kazanmak amacıyla, düşmanlıklara taraf olmaz. Hiçbir zaman din, ırk, siyasi ve ideolojik nitelikteki ihtilaflara girmez.
- Bağımsızlık: Oku Okut Derneği, bağımsız bir kuruluştur. Eğitim ve öğretimi destekleme ile okuma alışkanlığının artırılmasına yönelik faaliyetlerde kamu otoritelerinin yardımcısıdır.
- Şeffaflık: Oku Okut Derneği, Dernek ile ilgili mali, ayni ve iktisadi konularda yeterli, doğru ve kıyaslanabilir bilgiyi zamanında, somut ve anlaşılabilir bir şekilde kamuoyuna web sitesinden açıklar.
- Hesap Verebilirlik: Oku Okut Derneği, yönetime ilişkin kural ve sorumluluklarını açık bir şekilde tanımlar ve bu sorumlulukları çerçevesinde şeffaflık ve kamuoyuna açıklık ilkesini benimser.
- Sorumluluk: Oku Okut Derneği faaliyet ve hizmetlerinin, ulusal ve uluslararası ilgili mevzuata, kurum içi düzenlemelere, toplumsal ve etik değerlere uygunluğunu sağlar.
- Adalet ve Eşitlik: Oku Okut Derneği yönetimi; tüm faaliyetlerinde üçüncü şahıslara karşı eşit davranmayı ve önyargısız yaklaşmayı benimser.
- Etik Değerlere Saygı: Oku Okut Derneği etik değerlere saygılıdır ve faaliyetlerinde etik değerlere uygunluğu gözetir.
GÖREV VE SORUMLULUKLARIMIZ
Oku Okut Derneği’nin görev ve sorumlulukları şunlardır:
- İmkânları ölçüsünde eğitim ve öğretimi desteklemek ve okuma alışkanlığının artırılması için faaliyette bulunmak.
- Derneğin görev alanına giren ürün (kitap, çevrim içi eğitim programları), veritabanı, dijital kütüphane, araç ve gereçleri fiziki ve/veya dijital ortamda temin etmek ve dernek üyelerinin ve faaliyetlere katılanların kullanıma sunmak.
- Derneğin görev alanına giren konularda hizmetler yürütmek amacıyla gerekli veritabanlarını ve aplikasyonları geliştirmek ve gerekli birimleri oluşturmak.
- Derneğin görev alanına giren konularda kampanyalar yürütmek.
- Derneğin görev alanına giren konularda ilgili yurt içi ve dışı kurum, kuruluş ve merkezlerle iş birliği ve çalışmalar yapmak.
- Derneğin görev alanına giren konularda yurt içi ve dışında araştırma ve bilinçlendirme faaliyetleri yapmak ve bu kapsamında kişi veya ekipler görevlendirmek.
- Derneğin görev alanına giren konularda devlet kurumları tarafından planlanan ve yürütülen kampanyalara katılmak ve desteklemek.
- Derneğin görev alanına giren konularda hizmetler yürütmek amacıyla gerekli veritabanlarını, aplikasyonları ve birimleri oluşturmak.
- Derneğin görev alanına giren faaliyetleri ifa edebilmek için kamudan ve özel sektörden kaynak sağlamak.
- Derneğin görev alanına giren konularda faaliyete bulunabilmek için ayni ve/veya nakdi bağış ve yardımları kabul etmek.
- Oku Okut’un gönüllü hizmet sistemi ile interneti olmayan yerlerde ikâmet eden ve düzenli kitap okuma ve diğer kampanyalara katılan kişi ve öğrencilerle iletişim için gerekli hizmet birimlerini kurmak ve geliştirmek.
- Gerekli görüldüğünde amacına uygun faaliyetleri desteklemek üzere, faaliyet alanları ile ilgili her türlü eğitim ve öğretim kurumları kurmak.
- Her yaşta insanın ve özellikle gençlerin Derneğin faaliyetlerine katılmasını teşvik etmek.
- Gençlik hizmetlerini yürütmek ve geliştirmek.
- Üye sayısını artırmak için gerekli çalışmaları yapmak.
- Ulusal ve uluslararası konferanslar, sempozyumlar, seminerler, kurslar, açık oturumlar, forumlar, sergiler, fuarlar, geziler düzenlemek; broşür, bülten, dergi, CD, kaset, film, gazete, dergi ve kitap yayınlamak.
- Yazılı ve görsel basın yayın araçları ile sosyal medyayı kullanarak Derneğin tanıtımını yapmak.
- Amaç ve görev konuları ile ilgili olarak vakıflar kurmak.
- Amacına ulaşmak için gelir getirici iktisadi işletme ve tesisler kurmak, işletmek veya işlettirmek.
- Amaç ve görev konuları ile ilgili gelir getirici projeler için ortaklıklar ve şirketler kurmak, işletmek veya işlettirmek.
- Derneğin amacına uygun faaliyetleri yerine getirmek üzere, yurtiçinden ve yurtdışından ayni ve nakdi yardım toplamak ve kabul etmek; her türlü bağış kabul etmek, ulusal ve bölgesel yardım kampanyaları açmak, toplanan kaynakları amacına uygun kullanmak.
- Ulusal ve uluslararası düzeyde ücretli veya ücretsiz eğitimler düzenlemek ve sertifika vermek.
- Şartlı veya şartsız vasiyetlerden Dernek yararına görülenleri kabul etmek, söz konusu vasiyetnameler sonucunda Derneğe intikal eden ayni ve nakdi kaynakları amacına uygun hizmet üretiminde kullanmak.
- Amaç ve görev konularına uygun olmak üzere kamu kurum ve kuruluşlarıyla sivil toplum örgütlerinden ayni ve nakdi bağış kabul etmek.
- Bu Tüzükte belirtilen amaçlara ulaşmak üzere, kamu kurum ve kuruluşları ile görev alanlarına giren konularda ortak projeler yürütmek.
- Yoksul ve kimsesiz öğrenciler başta olmak üzere, başarılı öğrencilere, karşılıksız veya karşılıklı burs vermek.
- Amaç ve görev konuları ile ilgili olarak her türlü taşınır ve taşınmaz mallar ile menkul değerleri satın almak, kiralamak, satmak, kiraya vermek, yapı ve tesisler yapmak ve gelir getirici hukuksal tasarruflarda bulunmak; gerekli hâllerde borçlanmak ve amaçlarını gerçekleştirebilmek için gerekli her türlü faaliyeti, iş ve işlemleri yapmak.
- Genel Merkez Yönetim Kurulu kararları ile oluşturulacak komisyonlar veya gruplar aracılığı ile amaç ve görev konularında araştırma, inceleme ve etütler yapmak, öneri ve dilekleri saptamak; araştırma ve geliştirme merkezleri kurmak; bilgi bankası oluşturmak, gelir getirici projeler hazırlamak ve uygulamak.
- Oku Okut Kitap Kafeler, Oku Okut Öğrenci Yurtları, Oku Okut Kreşleri, Oku Okut İlkokulu, Oku Okut Lisesi ve Oku Okut Koleji açmak, işletmek veya işlettirmek.
- Gerekli görülen yerlerde Oku Okut Okuma Köyleri, Oku Okut Gençlik ve Dinlenme Kampları açmak, işletmek veya işlettirmek.
- 4721 sayılı Türk Medeni Kanunu ile diğer kanunlarda öngörülen hükümler çerçevesinde hizmet ve çalışmalar yürütmek.
- Diğer ulusal derneklere amacına uygun proje bazlı iş birliğinde bulunmak, bunun için ulusal ve uluslararası kaynaklardan yararlanmak ve yurtiçinde ve yurtdışında personel görevlendirmek.
- İmkânları ölçüsünde görev alanı kapsamına giren hususlarda engellilere, muhtaç hastalara ve yoksullara yardım yapmak, yaşlılar ve çocuklara bu amaçla hizmet vermek.
- Devletin fon sağladığı durumlarda desteklenen projeleri uygulamak.
KURUMSAL YAPI
Oku Okut Derneği’nin kurumsal yapı birimleri ve organları aşağıda gösterilmiştir:
Genel Merkez Genel Kurulu: Genel Merkez Genel Kurulu, Oku Okut Derneği’nin en yetkili karar organı olup, her üç yılda bir temmuz ayı içinde olağan olarak Ankara’da veya yönetim kurulunca uygun görülen bir yerde toplanır. Genel Merkez Genel Kurulunda, Genel Merkez Denetim Kurulu denetim raporları okunur, geçen döneme ilişkin bilanço, gelir-gider ve kesin hesap çizelgeleri ile gelecek dönem çalışma programı, gelecek döneme ait bütçe tasarısı görüşülür, Genel Merkez Yönetim Kurulunun ibrası oylanır. Toplanılmayan yıllar için Genel Merkez Yönetim Kuruluna bütçe onay yetkisi verilir. Gerekirse bu konuda komisyon oluşturulabilir. Oku Okut’un görev, ufuk ve amaçlarından oluşan genel politikalarını belirler.
Genel Merkez Yönetim Kurulu: Genel Merkez Yönetim Kurulu, üç yıllık dönem için yedi asıl ve yedi yedek üye olarak Genel Kurul tarafından seçilir. Genel Merkez Yönetim Kurulu; Oku Okut’un Genel Kuruluna karşı sorumlu organıdır. Bu sıfatla, Oku Okut’un amaç ve yönetimine ilişkin bütün işlemlerinin, usulüne uygun olarak yürürlüğe konulmuş uluslararası antlaşmalar, ilgili kanunlar, Genel Kurul kararları, bu Tüzük ile uygulama esaslarına uygun olarak düzenlenip yürütülmesini ve gözetimini sağlar. Oku Okut’un amacına uygun her türlü çalışmayı planlar, hazırlar ve Genel Kurul kararlarına uygun olarak icra eder. Oku Okut’un amaç ve hedeflerine yönelik hizmet ve faaliyetler için ulusal ve uluslararası kaynak sağlayıcı faaliyetleri yürütür.
Genel Merkez Denetim Kurulu: Genel Merkez Denetim Kurulu, üç yıllık dönem için üç asıl ve üç yedek üye olarak Genel Kurul tarafından seçilir. Genel Merkez Denetim Kurulu, Dernek içi denetim görevini yerine getirmekle yükümlü ve sorumludur. Bu maksatla Oku Okut yönetimi tarafından gerçekleştirilen çalışmaları, işlevlerin etkinliği ve verimliliği, mali raporlama sisteminin güvenilirliği, kanun ve düzenlemelere uygunluk açısından inceler, değerlendirir ve denetim sonuçlarını Genel Merkez Yönetim Kuruluna ve toplandığında Genel Merkez Genel Kuruluna rapor olarak sunar.